DANIŞMANLIK KAPSAMIMIZ

 

İhale Süreci Danışmanlık ve Kontrollük Hizmetlerimiz

Genel Açıklamalar:

 

Bu bölümde, teklif toplama sürecine kadar yapılacak ihale dosyası hazırlanması çalışmalarında, TESİS ihtiyaçlarının doğru belirlenmesi ve günün teknolojilerinin taleplere doğru yansıtılması konularında TESİS yönetimi ile birlikte çalışılacaktır.

 

Burada dikkate alınması gereken en önemli ayrıntı; sistem bütünlüğünün sağlanmasıdır. Gerek farklı sistemlerin birbirleri ile uyumu ve gerekse sistemlerin kendi içerisindeki uyumu ve uygunluğu, bir bütün olarak çalışacak olan TESİS altyapısının sağlıklı, güvenilir ve kolay işletilebilir olması açılarından çok büyük önem taşımaktadır.

 

Orta gerilim şalt tesisi, koruma röleleri, SCADA sistemi, Dağıtım Yönetim Sistemi (DMS), haberleşme altyapısı, sayaç otomasyonu sistemi gibi tüm münferit sistemlerin birbirleri ile uyum içerisinde çalışması ve kusursuz bir bütünleşik yapı oluşturması sağlanacaktır. Çoklu işletmeler (Multi-Utility) söz konusu olduğunda buna doğalgaz, su ve atık su şebekeleri de dahil olmakta ve yapı çok daha komplike bir hal almaktadır.

 

Katılımcıların bazı özgün verileri de dahil olmak üzere, TESİS’in pek çok noktasından sürekli olarak toplanan verilerin, farklı algoritmalarla anlamlandırılabilmesi için veri trafiğinin yapısal güvenilirliği ve sürekliliği çok önemlidir.

 

Tüm bunlara ilave olarak, yapılacak olan her türlü yatırımın bütün içerisindeki adapte edilebilirliği, genişletilebilirliği ve sürdürülebilirliği vazgeçilmez bir kriter oluşturmaktadır.

 

Aynı zamanda TESİS’in ticari çıkarları da gözetilecek ve uygun niteliklere sahip firmaların yer aldığı çok katılımlı bir ihale sürecine müsaade edecek kriterlerin belirlenmesi sağlanacaktır.

 

Belirlenen kriterler ihtiyacı ve bu ihtiyacı karşılayacak olan teknolojik gereklilikleri net ve anlaşılır bir şekilde tarif edecektir.

 

1) İhale Öncesi Danışmanlık Hizmetlerimiz

 

Yapılacak olan çalışmalar:

 

1.1) Sahanın ve yapıların incelenmesi çalışmaları

Bu çalışmalarda amaçlanan; öngörülen elektrik ve doğal gaz şebekelerinin, bu şebekelerin bileşenlerinin ve bunlara ait haberleşme altyapılarının genel güncel durumlarının, nitelik ve niceliklerinin tespit edilmesidir.

 

1.2) Yapımı hedeflenen sistemlerin belirlenmesi çalışmaları

Bu çalışmalarda amaçlanan; işletmenin bugün ve gelecekte ihtiyaç duyacağı ve yasal zorunluluklarına da cevap verebilecek olan sistemlerin belirlenmesidir.

 

1.3) İhtiyaçların belirlenmesi çalışmaları

Bu çalışmalarda amaçlanan;

  • Yapımı hedeflenen sistemlerin kurulabilmesi için gereken altyapılar ile öngörülen altyapılar arasındaki açığı kapatabilmek için gereken yatırımların belirlenmesi,
  • Yapımı hedeflenen sistemlerin TESİS için bugün ve gelecekte en uygun olacak fonksiyonlarının ve modüllerinin belirlenmesidir.

 

1.4) Şartname hazırlanması çalışmaları

Bu çalışmalarda amaçlanan; belirlenen ihtiyaçları en doğru ve en uygun şekilde karşılayabilecek, güncel teknolojileri ve yapılacak işleri tam ve eksiksiz bir şekilde tarif eden bir teknik şartnamenin hazırlanmasıdır.

 

1.5) Bütçelerin hazırlanması çalışmaları

Bu çalışmalarda amaçlanan; yapılması planlanan yatırımlar hakkında fikir verebilmesi için belirlenen yatırımlarının yaklaşık bütçe değerlerinin hesaplanması ve zaman planlarının oluşturulmasıdır.

 

2) İhale ve Teklif Dosyalarının Değerlendirilmesi Süreci Danışmanlık Hizmetlerimiz

Bu çalışmalarda amaçlanan;

  • Teklif veren firmaların sorularının uygun şekilde yanıtlanması,
  • Talep edilen sistemlerin teklif veren firmalar tarafından tam olarak anlaşılmasının sağlanması ve takiben
  • Toplanan tekliflerin talep edilen sistemlere uygunluğunun değerlendirilmesidir.

Bu çalışmaların sonucunda, verilen tekliflerin teknik değerlendirmeleri raporlanacaktır.

 

3) Proje Uygulama Süreci Danışmanlık ve Kontrollük Hizmetlerimiz

Genel Açıklamalar:

Proje uygulama süreci danışmanlık ve kontrollük hizmetlerimiz; ilgili “SCADA, DMS/OMS ve Sayaç Otomasyonu (OSOS) İşleri” konulu ihaleniz kapsamında yer alacak olan tüm konuları (ürün ve hizmet olarak) kapsayacaktır.

 

Uygun bir yüklenici ile sözleşmenin imzalanması ile başlayan bu süreçte, yüklenicinin sözleşme şartlarını ve sistem gerekliliklerini tam, eksiksiz ve doğru olarak yerine getirmesinin sağlanması konusunda danışmanlık ve kontrollük hizmeti verilecektir.

 

Bu projenin yapımı sırasında sözleşme ve eklerinde tarif edilen işlerin tam ve eksiksiz olarak yapılması sağlanacaktır. Ancak söz konusu dokümanlarda ve/veya sahadaki canlı durumda bir çakışma veya uyumsuzluk halinin ortaya çıkması durumunda; konunun tüm taraflarca ve teknik olarak en uygun şekilde çözüme kavuşturulması firmamız sorumluluğunda ve garantisi altında olacaktır.

 

Uygulama sürecinde, tesisin ihtiyacı olduğu belirlenen ancak projelendirme sırasında öngörülememiş olan ve/veya teknoloji değişikliği içeren konular ortaya çıkabilmektedir. Bu olası durumların da TESİS ihtiyaçları ve günün gereklilikleri doğrultusunda ve aynı zamanda TESİS’in ticari çıkarları da gözetilerek yönetilmesi bu kapsamda sağlanacaktır.

 

Burada dikkate alınması gereken en önemli husus; kusursuz bir sistem bütünlüğünün sağlanmasıdır. Gerek farklı sistemlerin birbirleri ile uyumu ve gerekse sistemlerin kendi içerisindeki uyumu, uygunluğu; bir bütün olarak çalışacak olan TESİS dağıtım şebekeleri hizmetlerinin temel altyapılarının sağlıklı, güvenilir ve kolay işletilebilir olması açılarından çok büyük önem taşır.

 

Orta gerilim şalt tesisi, koruma röleleri, SCADA sistemi, Dağıtım Yönetim Sistemi (DMS), haberleşme altyapısı, sayaç otomasyonu gibi tüm münferit sistemlerin birbirleri ile uyum içerisinde çalışması ve kusursuz bir bütünleşik yapı oluşturması sağlanacaktır. Çoklu işletmeler (Multi-Utility) söz konusu olduğunda buna doğalgaz, su ve atık su şebekeleri de dahil olmakta ve yapı çok daha komplike bir hal almaktadır.

 

İşin yapımı sırasında; her alt bileşenin kendi içinde uygunluğu, alt sistemleri oluştururken birbirleri ile uyumluluğu, alt sistemlerin birbirleri ile ve kapsayıcı ana yapı ile uyumluluğu, TESİS ihtiyaçlarını tam ve eksiksiz bir şekilde karşılıyor olması, fonksiyonelliği, uzun ömürlülüğü, işletme kolaylığının temini ve ilgili alanlardaki en uygun teknolojilerin kullanılıyor olması firmamızın sorumluluğu ve garantisi altında olacaktır.

 

Projenin her aşamasında en uygun çözüm için hem yükleniciye ve hem de TESİS Yönetimine gerekli bildirimler yapılarak TESİS Yönetimi ile tam bir uyum ve mutabakat içerisinde ilerleme sağlanacaktır.

 

4) Sistematik Denetleme, Değerlendirme ve Yönetme Parametrelerimiz:

Yapılacak İşler Detaylı Listesi

Buraya kadar tarif edilen çalışmaların bir sonucu olarak Yapılacak İşler Detaylı Listesi hazırlanacaktır. Bu liste ile amaçlanan; yapılacak işlerin netleşmesi, takibinin tüm taraflarca rahatlıkla yapılabilir olmasının temini, işin yapımı sırasında oluşan zaman ve benzeri stres oluşturan nedenlerle unutulan ve/veya atlanan iş kalemlerinin olmamasını veya en az düzeyde olmasını temin etmektir.

 

Sorumluluk Tanımları Listesi

Yapılacak İşler Detaylı Listesi projenin yapımı süresince atılacak olan adımlara bir temel oluşturur niteliktedir. Önemli çıktılardan bir tanesi de Sorumluluk Tanımları Listesidir. Bu liste sayesinde Yapılacak İşler Detaylı Listesinde yer almakta olan iş kalemlerinin hangi proje paydaşının sorumluluğunda olacağı net bir şekilde tarif edilmiş ve atanmış olacaktır. Diğer paydaşlar da bu konuda kiminle muhatap olacaklarını biliyor olacaklardır.

Bu tanımlar, aynı zamanda, birleşme ve aktarma noktalarındaki gri alanların belirlenmesinde, gerekli önlemlerin erkenden/zamanında alınmasında ve efektif çözümlerin oluşturulmasında çok faydalı olacaktır.

 

Bu tanımlar iş akışı sırasında olası kesişmelerden doğabilecek belirsizlik ve/veya karmaşanın da erkenden/zamanında teşhisi ve çözüm hazırlığı için imkan sağlayacaktır.

 

Zaman Planı

Yapılacak İşler Detaylı Listesinde yer almakta olan sıralı iş kalemlerinin takvimlendirilmesi ve irtibatlandırılması ile Zaman Planı oluşturulacaktır. Zaman bağıl kritik süreçler, bir sonraki adıma geçiş için kesin ve tam olarak bitirilmesi gereken iş kalemleri, kilometre taşları, proje kalitesinin garanti altına alınmasının temini için çok önemli olan kalite kapıları gibi unsurların tamamı bu Zaman Planı içerisinde yer alacaktır.

 

Diğer Parametrelerimiz:

  • Risk Analizi ve Önlemler Planı
  • Değişiklik Olasılığı Analizi ve Yönetimi Planı
  • Bilgi Akışı/Yazışma Planı
  • Dokümantasyon Planı
  • Eğitim (Sürekliliğin ve Sürdürülebilirliğin Temini) Planı
  • Kalite Yönetimi Planı

 

5) Proje Uygulama Süreci Proje Yönetimi Hizmetlerimiz (opsiyonel)

Sözleşmenin veya sözleşmelerin imzalanması ile başlayan bu süreçte koordinasyon ana başlığı altında üstlenilecek sorumluluklar şunlardır;

  • Proje iş kalemlerinin belirlenmesi
  • Proje zaman planının hazırlanması
  • Zaman planı içerisinde birbirini etkileyen kritik noktaların belirlenmesi, önlemlerin planlanması
  • Bütünü oluşturan sistemlerin kesişim noktalarının belirlenmesi, önlemlerin planlanması
  • Risk planının çıkarılması
  • Riskleri önleyici tedbirlerin belirlenmesi
  • Değişiklik ve ilave talep ihtimallerinin belirlenmesi
  • Projenin proje şartnamesine uygun olarak, eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanması için geçici kabule kadar olan süreçlerin planlanması, yönetilmesi ve raporlanması.

 

Proje Yönetimi hizmetinin verilmesi sırasında müteahhit veya müteahhitlerin proje yöneticileri ile gerekli rutin veya ani toplantıların düzenlenmesi, iş akış planına göre beklentilerin ve varsa alınması gereken önlemlerin bildirilmesi Proje Yöneticisinin sorumlulukları arasındadır.

 

Hedef, sistemlerden oluşacak olan tesisi bir araya getirecek olan parçaların (ünitelerin ve hizmetlerin) seçimi, projelendirilmesi, zamanında, eksiksiz ve doğru bir şekilde temini, montajı ve bütünleşik olarak testi ve devreye alınması ve takiben geçici kabul ile çalışır vaziyette işletmeye teslim edilmesidir. Sistemlerin kendi içerisindeki uyumları ve birbirleri ile uyumunun sağlanması temel felsefedir.

 

Proje yönetimi hizmetlerimiz süresince TESİS’in belirleyeceği bir kişi proje yöneticisi ile birlikte çalışacaktır. Böylece tüm sistemlerin kurulumunda bulunmuş olan tecrübeli bir TESİS kadrosu da oluşturulmuş olacaktır.

 

6) Hizmetlerimiz Kapsamındaki Konular

 

6.1) Kontrol Merkezi Mimarisi ve Donanımı (operatör istasyonları, izleme duvarı, UPS, jeneratör v.b.)

TESİS işletme ihtiyaçlarına, kurumsal kimliğine ve yöresel kültürüne uygun bir SCADA Kontrol Merkezinin mimari yapısı ve donanım gereklerinin belirlenmesi konularını ve ihale dosyasının hazırlanması çalışmalarını kapsar.

 

6.2) Kontrol Merkezi Sunucu ve Depolama Üniteleri Mimarisi

Güncel ve gelecekteki ihtiyaçları da dikkate alarak, büyümeye müsait, esnek, kesintisiz, fonksiyonel ve güvenilir bir çalışma ortamının tesisi için gerekli sunucu ve depolama ünitelerinin belirlenmesi ve en uygun konfigürasyonun oluşturulması çalışmalarını ve ihale dosyasının hazırlanması çalışmalarını kapsar.

 

6.3) Elektrik Dağıtım Şebekesi SCADA Sistemleri

Organize Sanayi Bölgesi Enerji Dağıtımı Sisteminde yer almakta olan ADM ve DM'lerdeki şalt tesislerinin gerekli konum, alarm ve elektriki değer bilgilerinin uzaktan izlenmesini ve kumandasını tesis etmek üzere kurulacak olan SCADA Sisteminin gerek ve yeter özelliklerinin belirlenmesi ve ihale dosyasının hazırlanması çalışmalarını kapsar.

 

6.4) Doğalgaz Dağıtım Şebekesi SCADA Sistemleri (opsiyonel)

Organize Sanayi Bölgesi Doğalgaz Dağıtımı Sisteminde yer almakta olan ve izlenmesi gereken noktaların durum bilgilerinin ve değerlerinin uzaktan izlenmesini ve kumandasını tesis etmek üzere kurulacak olan SCADA Sisteminin gerek ve yeter özelliklerinin belirlenmesi ve ihale dosyasının hazırlanması çalışmalarını kapsar.

 

6.5) Elektrik Dağıtımı DMS Modülleri (opsiyonel)

Elektrik Dağıtım Şebekesinin yönetilmesi için gerekli olan Dağıtım Yönetim Sistemi (DMS) modüllerinin belirlenmesi çalışmalarını ve ihale dosyasının hazırlanması çalışmalarını kapsar.

(Anahtarlama Yönetimi Modülü, Kesinti Yönetimi Modülü, Simlasyon ve Eğitim Modülü, Yük Akışı Modülü, Talep Tahmini Modülü v.b.)

 

6.6) Doğalgaz Dagıtımı DMS Modülleri (opsiyonel)

Doğalgaz Dağıtım Şebekesinin yönetilmesi için gerekli olan Dağıtım Yönetim Sistemi (DMS) modüllerinin belirlenmesi çalışmalarını ve ihale dosyasının hazırlanması çalışmalarını kapsar.

(Bu konudaki en büyük ihtiyaç Talep Tahmin Modülü olarak karşımıza çıkmaktadır.)

 

6.7) Sayaç Otomasyonu Sistemleri (elektrik, su, atık su, doğal gaz, buhar)

Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisindeki tüketicilere ait sayaçların uzaktan izlenmesini, ihtiyaç raporların hazırlanmasını ve otomatik faturalamanın yapılmasını sağlayan Sayaç Otomasyonu Sistemlerinin gerek ve yeter özelliklerinin belirlenmesi ve ihale dosyasının hazırlanması çalışmalarını kapsar.

 

6.8) Haberleşme Mimarisi

Organize Sanayi Bölgesinin ihtiyaçlarına uygun Bilgi İletişim Ağ Sistemlerinin kurulabilmesi için gerek ve yeter özelliklerin belirlenmesi, bu doğrultuda; Kontrol Merkezi içi, DM'ler içi, parseller içi, parseller ile DM’ler arası, DM’ler ile Kontrol Merkezi arası, Kontrol Merkezi ile uzak kullanıcılar arası (WEB ve benzeri) haberleşme mimarilerinin belirlenmesi ve ihale dosyasının hazırlanması çalışmalarını kapsar.

 

6.9) Güvenlik Sistemleri (CCTV, Yangın, Deprem ve Acil İhbar)

Organize Sanayi Bölgesinin ihtiyaçlarına uygun olarak yangın ve deprem gibi afetler ile ilgili Acil İhbar sistemlerinin oluşturulması, senaryoların değerlendirilmesi ve önemli güvenlik noktalarının izlenmesi için CCTV sistemlerinin kurulması konularında gerek ve yeter özelliklerin belirlenmesi ve ihale dosyasının hazırlanması çalışmalarını kapsar.

 

6.10) Enerji Kalitesi İzleme ve Raporlama Sistemi

Organize Sanayi Bölgesinin ihtiyaçlarına ve EPDK yönetmelik ve taleplerine uygun olarak Enerji Kalitesi Ölçümü, İzlenmesi ve Raporlanması Sistemlerinin kurulması konularında gerek ve yeter özelliklerin belirlenmesi ve ihale dosyasının hazırlanması çalışmalarını kapsar.

 

TAAHHÜTLERİMİZ VE GİZLİLİK

 

Kurulması planlanan sistemlerin TESİS için gerekli şartlara uygunluğunun sağlanması, doğru ve uyumlu bir altyapının tesisi ve gerekli performans şartlarını sağlar vaziyette işletmeye hazır olarak tesliminin temini sorumluluğumuz altında olacaktır.

 

Burada, yüklenici firmaların teslimat kapsamları için seçmiş olduğu tüm ürün ve hizmetlerin şartnamenizin ilgili şartlarına tam ve doğru bir şekilde uygun olduğu ön görülmüştür.

 

Diğer yandan, birlikteliğimiz süresince veya bitiminde hizmet verdiğimiz proje ve konularla ilgili gizlilik değeri taşıyan hiçbir bilgiyi deşifre etmemeyi, kendi menfaatlerimiz için kullanmamayı ve onay alınmamış hiçbir bilgiyi iletişim çalışmalarında kullanmamayı Mikado Elektrik Elektronik Otomasyon ve Yazılım Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti. olarak taahhüt ederiz.

Danışmalık